Ajankohtaista Terveydenhoitajaliitossa

15.2.2018 19.01

Ainu-stipendi pitkäjänteisestä työstä ympärileikkausten ehkäisemiseksi

Espoon kaupungin Leppävaaran äitiys- ja lastenneuvolassa terveydenhoitajana työskentelevä Johanna Rinne palkittiin Terveydenhoitajaliiton ja Berner Oy:n myöntämällä Ainu-stipendillä työstään naisten ja tyttöjen ympärileikkausten (FGM) estämiseksi. Lisäksi Rinne on ollut mukana kehittämässä Espooseen perhekahvilatoimintaa erityisesti maahanmuuttajaperheille, joiden on muuten usein vaikea osallistua erilaisiin kerhoihin.

Rinne on ollut vuodesta 2013 mukana STM:n ja THL:n perustamassa työryhmässä kehittämässä toimintaohjelmaa naisten ja tyttöjen ympärileikkausten (FGM) estämiseksi.

 – Vuonna 2016 koulutin Espoossa koulu- ja neuvolaterveydenhoitajia FGM:stä. Vuoden 2017 alusta lähtien olen ollut mukana Espoon kaupungin omassa FGM:n estämisen työryhmässä, Rinne toteaa.

 

Omassa työssään äitiys- ja lastenneuvolassa Rinne ottaa ympärileikkauksen puheeksi asiakkaiden kanssa.
– Olen pyrkinyt tekemään puheeksi otosta sellaisen, ettei se loukkaa asiakkaiden yksityisyyttä tai aiheuta asiakkaalle noloa tilannetta. Moni asiakas on yllättäen kiittänyt asian puheeksi otosta ja avoimesti kertonut omista lapsuuden kokemuksistaan ympärileikkaukseen liittyen.

Rinne tekee parhaillaan YAMK-tutkintoon liittyvää opinnäytetyötä tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen avausleikkauksista Suomessa ja ulkomailla. Opinnäytetyö valmistuu maaliskuussa.
– Asiasta on hyvin vähän tietoa saatavilla Suomessa, joten aihe on tärkeä.

 

Perhekahvila maahanmuuttajaperheille

 

Ensimmäinen perhekahvila kokoontui Espoon Leppävaaran Sello-kauppakeskuksessa maaliskuussa 2017. Syksyllä 2017 perhekahvila jatkui Sellon kirjaston tiloissa pari kertaa kuukaudessa. Asiakkaat ovat toivoneet, että perhekahviloita järjestettäisiin myös muualla kuin Leppävaarassa.

– Yritämme luoda matalan kynnyksen osallistumiselle ja kohdistamme mainonnan erityisesti maahanmuuttajille ja heidän asuttamilleen alueille.

Rinne on ollut mukana kehittämässä Espooseen myös englanninkielistä perhevalmennusta, joka alkoi vuonna 2013 ja jatkuu edelleen.
– Viiden muun terveydenhoitajan kanssa pidämme vuorotellen valmennuksen 50 raskaana olevalle. Perhevalmennuksemme on jo niin tunnettu, että jokaiselle kerralle raskaana olevia tulee myös Vantaalta, Helsingistä ja Kauniaista, Rinne iloitsee.

 

Johanna Rinne palkittiin Ainu-stipendillä Terveydenhoitajaliiton 80-vuotisjuhlassa Finlandia-talossa 15.2.2018. Berner Oy ja Terveydenhoitajaliitto myöntävät Ainu-stipendin vuosittain kannustuksena odottavien ja lapsiperheiden parissa tehtävän terveydenhoitajatyön tukemiseksi ja kehittämiseksi.


 Kuva: Kimmo Brandt


Lisätiedot:

Johanna Rinne, johanna.m.rinne@gmail.com

kehittämispäällikkö Aija Saarinen, aija.saarinen@terveydenhoitajaliitto.fi, puh. 040 571 0356

Kuvapyynnöt perjantaina 16.2. klo 10 alkaen: viestinnän asiantuntija Tiina Raivo, tiina.raivo@terveydenhoitajaliitto.fi, puh. 040 502 9388

 

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry on ammattijärjestö, jonka tavoitteena on edistää terveydenhoitajien ja audionomien työmarkkinaedunvalvontaa sekä koulutuksellista, ammatillista ja yhteiskunnallista edunvalvontaa. Toimimme aktiivisesti terveyden edistämiseksi ja vaikutamme kannanotoilla ja aloitteilla työmarkkina-, koulutus- ja terveyspolitiikkaan. Terveydenhoitajaliitossa on noin 7 500 jäsentä ja se kuuluu korkeasti koulutettujen Akavaan.

 Palaa otsikoihin