Terveydenhoitajaliiton tiedotteet 2016

28.1.2016 10.04

Vuoden 2016 Terveydenhoitaja Riitta Salo on diabeteksen ennaltaehkäisyn ja hoidon asiantuntija

Vuoden 2016 Terveydenhoitajaksi on valittu diabeteshoitajana työskentelevä terveydenhoitaja Riitta Salo. Asiakastyön lisäksi Salo on ollut vaikuttamassa diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon niin kansainvälisellä, valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla.

Salo on toiminut diabeteshoitajana jo vuosikymmeniä. Salon kollegat ja esimiehet arvostavat hänen asiantuntijuuttaan ja diabetesta sairastavat ja heidän omaisensa luottavat vankasti hänen ammattitaitoonsa. Asiakkaiden mielestä hän ei vain hoida diabetesta, vaan on myös asiakkaitaan arvostava kanssakulkija monissa sairastamisen eri käänteissä. Salo työskentelee päätoimisesti diabeteshoitajana, mutta on myös työnantajansa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän, avannevastuuhoitaja. Salo on tehnyt pitkän uran myös Jokioisten seurakunnan luottamushenkilönä, muun muassa kirkkovaltuuston puheenjohtajana. 

Salon kiinnostus diabetekseen ei lopu työpäivään: hän on toiminut jo vuosia paikallisessa diabetesyhdistyksessä ja ollut pitkään erilaisissa työryhmissä tekemässä diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämiseen tähtäävää työtä. Lisäksi hän toimii parhaillaan kansainvälisen diabetesyhteisön, Suomen DESG:n (Diabetes Education Study Group), puheenjohtajana.

– Kansainvälisyyttä työhöni ovat tuoneet useat matkat IDF (International Diabetes Federation) ja FEND (Federation of European Nurses in Diabetes) -konferensseihin, joissa olen tutustunut kollegoihin ympäri maailman.

Salon mukaan diabeteksen tutkimus ja sen myötä hoidon kehittyminen vaativat diabeteshoitajalta jatkuvaa kouluttautumista.

– Tekniikka kehittyy niin nopeasti, että hoitoon osallistuvien haasteena on tänä päivänä erilaisten laitteiden toiminnan hallinta. Uudet markkinoille tulevat lääkkeet, niin insuliinit kuin tabletit, vaativat jatkuvaa tiedonhallintaa. Nettimaailma antaa diabeetikoille runsaasti tietoa, mutta toisinaan vastaanotolla joutuu vakavastikin korjaamaan keskustelupalstojen ”totuuksia”.

Salo on edelleen työstään innostunut, eikä huonoja puolia työpäivästään löydä. Ainoastaan aikapula on ongelma, sillä diabetekseen sairastuvia on koko ajan enemmän.

– Parhaat hetket työssäni ovat niitä, kun diabetespotilaan kanssa on saatu yhdessä hoidon peruspalikat sijoiteltua ja sisäistettyä niin hyvin, että sokeritasapaino löytyy ja saan potilaan hyväksymään diabeteksen osaksi hänen elämäänsä. Tai avannepotilas pääsee ohjauskäyntien ansiosta sinuiksi avanteensa kanssa.

Vuoden 2016 Terveydenhoitaja julkistettiin Terveydenhoitajapäivillä 28. tammikuuta 2016 Tampereella. Valinnan teki Suomen Terveydenhoitajaliiton hallitus.

Lisätietoja:
Diabeteshoitaja Riitta Salo, puh. 045 184 0313, riitta.salo@fshky.fi
Puheenjohtaja Leila Lehtomäki, p. 050 522 6941


Palaa otsikoihin