Terveydenhoitajaliiton tiedotteet 2017

2.12.2017 16.04

Terveydenhoitajaliiton edustajisto 2.12.2017: Terveydenhoitajat tärkeä linkki lastensuojelussa – terveydenhoitajaresurssit saatava pikaisesti kuntoon

Terveydenhoitajaliitto on erittäin huolissaan etenkin neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa työskentelevien terveydenhoitajien kasvavasta työmäärästä sekä uusista velvoitteista ja tehtävistä, joita ei huomioida terveydenhoitajaresursseissa. Erityisen suuri ongelma on useissa kasvukunnissa ja suurissa kaupungeissa, joissa kunnat eivät palkkaa riittävästi terveydenhoitajia, vaikka asiakasmäärät kasvavat. – Terveydenhoitajien jaksaminen on äärirajoilla ja sairauspoissaolot ovat lisääntyneet, toteaa Terveydenhoitajaliiton edustajiston puheenjohtaja Marianne Mäki-Jouppi.

Terveydenhoitajamäärät neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ovat olleet alimitoitetut jo vuosia. Neuvoloiden terveydenhoitajien osalta valtakunnallinen henkilöstömitoitussuositus täyttyy Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tutkimusten mukaan vain 47 % terveyskeskuksista. Jotta selvitään edes nykyisistä työvelvoitteista, resurssit on saatava pikaisesti kuntoon.

– Suositukset ylittävillä asiakasmäärillä on käytännössä mahdotonta toteuttaa ehkäisevää työtä laadukkaasti ja sisällöllisesti riittävän kattavana. Toimiakseen vaikuttavasti neuvolatyölle tarvitaan riittävät toimintamahdollisuudet ja riittävä henkilöstö, Mäki-Jouppi jatkaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on nostanut julkisuudessa esille huolensa lastensuojelun tilasta. Saarikon mukaan yhteinen kansallinen tavoite on kääntää lastensuojelupalveluissa painopiste ennaltaehkäisevään suuntaan.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan laajoissa terveystarkastuksissa tulee esiin vanhempien ja koko perheen tuen tarpeita, joita ei ole aikaisemmin tunnistettu. Kaikilla perheillä ja vanhemmilla pitää olla mahdollisuus saada tukea huoliinsa ja ongelmiinsa. Neuvolat ja koulut ovat ensiarvoisen tärkeitä paikkoja ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa tunnistamisessa. Tarkastusaikoja kuitenkin leikataan ja vähennetään, vaikka tälläkään hetkellä tarkastuksiin ei ole riittävästi aikaa, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki.

– Terveydenhoitajat ovat tärkeä linkki lastensuojelun ketjussa, erityisesti ennaltaehkäisyssä, ongelmien varhaisessa tunnistamisessa ja tuessa. Tätä seikkaa nostetaan hämmästyttävän vähän esille keskusteluissa, Lehtomäki jatkaa.

Terveydenhoitajia on hyvin saatavilla ja heitä koulutetaan jopa yli työelämätarpeen. Ongelma on se, että heitä ei palkata siihen työhön, johon he ovat ensisijaisesti kouluttautuneet, vaan tuhannet terveydenhoitajat työskentelevät tälläkin hetkellä sairaanhoitajan tehtävissä.

– Sote-uudistuksen yksi tärkeimmistä painopisteistä on ennaltaehkäisy, ja siihen työhön keskeisesti tarvitaan terveydenhoitajan asiantuntemusta. Tilanne on kehittymässä kestämättömäksi ja asiaa on tärkeä lähteä korjaamaan pikimmiten. Sote- ja maakuntauudistuksen toteutumista emme kerta kaikkiaan voi jäädä enää odottamaan, Lehtomäki korostaa.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Leila Lehtomäki, leila.lehtomaki@terveydenhoitajaliitto.fi, puh. 050 522 6941
edustajiston puheenjohtaja Marianne Mäki-Jouppi, marianne.maki-jouppi@seinajoki.fi, puh. 040 510 3328

 


Palaa otsikoihin