Tänä syksynä huomio kiinnittyy kesällä julkistettuun hallitusohjelmaan, jossa luodaan suuntaviivoja maahamme seuraavalle neljälle vuodelle.
Hallitusohjelmassa asetetaan tavoitteeksi palveluiden turvaaminen kaikenikäisille tulotasosta ja asuinpaikasta riippumatta. Heikoimmista huolehditaan, lapsiperheitä sekä vanhemmuutta tuetaan ja ikäihmisistä pidetään huolta. Syrjäytymistä torjutaan ja kansalaisten turvallisuudesta, myös kotona, huolehditaan.
Nämä kyseiset visiot kuulostavat hyviltä. Varsinkin, kun ohjelman tavoitteissa kuvataan terveydenhuollon painopisteen siirtyvän korjaavista palveluista varhaisempaan tukeen ja ennaltaehkäisyyn samalla huolehtien henkilöstön saatavuudesta, työhyvinvoinnista, täydennyskoulutuksesta ja hyvästä johtamisesta.
Terveydenhoitajatyön kannalta ohjelmaan on kirjattuna oleellisia asioita aina perheiden yksilöllisyyden huomioimisesta oppilashuollon palveluiden saatavuuden ja jatkuvuuden varmistamiseen, avoterveydenhuollon omahoitaja ja lääkärimallin vahvistamiseen ja seniorineuvoloiden hyödyntämisen mahdollistamiseen. Oikein resursoidulla terveydenhoitajatyöllä turvataan hoidon jatkuvuus, jolloin mahdollistetaan luottamuksellisen hoitosuhteen muodostuminen, varhainen tuki ja yksilöllinen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen terveyden tasa-arvoa tukien.
Ennaltaehkäisevän terveydenhoidon tarkastuksia suunnitellaan toteutettavan yhä enemmän digitalisaation ja sähköisten palveluiden avulla. Samalla rutiininomaisia tarkastuksia vähennettäisiin sekä palveluita kohdennettaisiin yksilöllisen tarpeen mukaan. Terveydenhoitajatyön näkökulmasta ensisijaisena toimenpiteenä tarkastusten vähentämisen sijaan tulisi olla sähköisten esitietokaavakkeiden laajamittainen käyttöönotto kaikilla hyvinvointialueilla niin, että myös terveydenhoitajalle on varattuna työaikaa tiedon käsittelyyn ja hyödyntämiseen. Näin palveluita pystytään aidosti kohdentamaan oikea-aikaisesti ja mahdollisimman varhain väestön yksilöllisiin tarpeisiin.
Audionomityön kannalta hallitusohjelmakirjauksista merkittävin on kuntouttavan hoitotyön merkityksen huomioiminen toimintakyvyn säilymisessä. Oikea-aikaisen kuulonkuntoutuksen parantamiseksi ja helpottamiseksi kuulonkuntoutuksen painopistettä tulee siirtää ja audionomeja lisätä perusterveydenhuoltoon. Näin saataisiin samalla kevennettyä myös erikoissairaanhoidon hoitotaakkaa.
Hallitusohjelman sanoihin yhtyen: ”Väestön hyvinvoinnin parantamiseksi ja sosiaali ja terveyspalveluiden palvelujärjestelmään kohdistuvan kuorman keventämiseksi on välttämätöntä onnistua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä”.
Hyvät terveydenhoitajat ja audionomit – jotta voitte jatkossakin tehdä vaikuttavaa työtä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi, hallitusohjelman hyvien tavoitteiden ei kuitenkaan tule jäädä rahoituksen leikkaamisen ja palkansaajan aseman heikentämisen jalkoihin. Teille tulee mahdollistaa hyvän työn edellytykset ja turvata työrauha yhdessä neuvotellen ja sopien.
Kirjoitus on julkaistu Terveydenhoitaja-lehden 4/2023 Puheenjohtajalta-palstalla.