Opiskelija sijaisena

Terveydenhoitajaopiskelijoille tarjoutuu toisinaan mahdollisuus toimia terveydenhoitajan sijaisena. Sijaisuus saatetaan hyväksyä osaksi harjoittelua. Tämä on opiskelijan näkökulmasta mielekäs ratkaisu ja auttaa opiskelijaa sekä taloudellisesti että opintojen edistämisessä. Terveydenhoitajakoulutukseen liittyvien osaamistavoitteiden sekä muutamien muiden tärkeiden seikkojen tulee täyttyä myös sijaisuuden avulla hankitun työharjoittelun aikana.

Työnantajan täytyy aina etukäteen arvioida, onko opiskelijalla suoritettujen opintojen perusteella riittävät edellytykset sijaisuuden hoitamiseen. Työnantajan on selvitettävä esimerkiksi neuvolatyötä koskien, ovatko kyseiset opinnot (teoria + käytäntö) jo suoritettuina. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen (laki ja asetus terveydenhuoltoalan henkilöstöstä 559/1994 ja 564/1994) mukaan laillistettujen ammattihenkilöiden tehtäviin ei voida tilapäisestikään palkata terveydenhuollon alan opiskelijaa, joka ei ole suorittanut hyväksytysti kahta kolmasosaa opinnoistaan.

Terveydenhoitajaksi opiskeleva voi tilapäisesti toimia sairaanhoitajan tehtävässä suoritettuaan kaksi kolmasosaa sairaanhoitajan koulutukseen kuuluvista opinnoista. Vastaavasti opiskelijalla on oikeus tilapäisesti toimia terveydenhoitajan tehtävässä suoritettuaan kaksi kolmasosaa terveydenhoitajan koulutukseen kuuluvista opinnoistaan. Opiskelijan on esitettävä oppilaitoksen varmennettu todistus riittävistä opintosuorituksistaan.

Opiskelija työskentelee aina terveydenhuollon ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena. Opiskelijalle, joka on suorittanut hyväksytysti vähintään kaksi kolmasosaa opinnoistaan, tulee toimintayksiköstä kirjallisesti nimetä ohjaaja sijaisuuden ajaksi. Ohjaajan on oltava riittävän käytännön kokemuksen omaava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan kyseistä ammattia. Ohjaajan tehtävä on seurata, ohjata ja valvoa sijaisuutta suorittavan opiskelijan toimintaa.

Opiskelijan toimiessa terveydenhoitajan sijaisena palkkaan voidaan tehdä ns. epäpätevyysalennus. Kunta-alalla virka- ja työehtosopimuksen (SOTE-TES) palkkausmääräyksen mukaan henkilön, jolla ei ole virkaan tai tehtävään edellytettyä pätevyyttä, tehtäväkohtainen palkka voi olla kuitenkin enintään 10 % alempi kuin palkkahinnoittelun palkkausmääräys edellyttää. Joissakin organisaatioissa epäpätevyysalennusta on saatettu porrastaa 1–10 prosentin välillä esimerkiksi sen mukaan, miten paljon ammattitaitoa opiskelijalla on ja miten pitkälle opiskelija opinnoissaan on edennyt.