Terveydenhoitajan koulutus
Terveydenhoitajatutkinnon voi suorittaa eri puolilla Suomea 18 ammattikorkeakoulussa. Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä ja sen suorittamiseen kuluu noin neljä vuotta. Terveydenhoitajatutkinto sisältää sairaanhoitajan tutkinnon ja terveydenhoitaja laillistetaan terveydenhuollon ammattihenkilöksi sekä sairaanhoitajana että terveydenhoitajana. Koulutus täyttää Euroopan neuvoston sairaanhoitajakoulutuksesta antamien direktiivien vaatimukset ja mahdollistaa siten myös kansainväliset työtehtävät.
Terveydenhoitajatyön osaamisvaatimuksissa perinteisen kansanterveystyön sekä hoito- ja vuorovaikutustaitojen lisäksi korostuvat digitalisaation hyödyntämiseen liittyvät taidot, moniammatillinen yhteistyö sekä verkosto- ja projektityötaidot. Terveydenhoitajilta edellytetään valmiutta uudistumiseen, tiedon hankintaan ja jatkuvaan kouluttautumiseen muuttuvien palvelutarpeiden, kehittyvän teknologian ja uusien hoitokäytäntöjen mukaisesti.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Terveydenhoitaja voi suorittaa 90 op:n laajuisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) useissa eri koulutusohjelmissa, esim. Terveyden edistäminen ja Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa rinnasteisen kelpoisuuden julkiseen virkaan, johon edellytetään maisteritutkintoa. Euroopan Unionin parlamentin ja neuvoston antamat suositukset (EQF) ohjaavat tutkinnon tasoa. Tasot kuvataan tietojen, taitojen ja kompetenssien avulla. Taso 7 kuvaa master-tason osaamista, jota ylempi ammattikorkeakoulututkinto vastaa.
Kandidaatin ja maisterin tutkinto
Yliopistoissa ylempi korkeakoulututkinto on maisterin tutkinto ja alempi korkeakoulututkinto on kandidaatin tutkinto. Maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä ja sen voi suorittaa keskimäärin kahdessa vuodessa. Kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja sen voi suorittaa noin kolmessa vuodessa.
Yliopistotutkinnon suorittaneet, kuten terveystieteiden sekä hallintotieteen ja kansanterveystieteen maisterit, sijoittuvat hyvin koulutustaan vastaaviin töihin. Tutkinnon suorittaneet voivat toimia mm. terveysalan opettajina, hoitotyön johtajina, erilaisissa asiantuntijatehtävissä, johtavina ylihoitajina, tutkijoina, kansainvälisissä tehtävissä tai projektitehtävissä.
Erikoistumisopinnot
Ammatilliset erikoistumisopinnot ovat opetusministeriön tukemaa ammattikorkeakoulun täydennyskoulutusta. Erikoistumisopinnot ovat yleensä 30 opintopisteen opintoja ja täydentävät tutkintojärjestelmää tarjoamalla aikuisopiskelijoille mahdollisuuden sekä syventää että laajentaa omaa ammattiosaamistaan. Erikoistumiskoulutus antaa valmiudet toimia vaativammissa asiantuntijatehtävissä ja luo edellytykset tukea työyhteisöäsi tulevaisuuden muutoksissa. Erikoistumisopintoihin voi hakea, kun on suorittanut korkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon, jota täydentää laaja työkokemus ja opinnot voi suorittaa työn ohessa. Nykyisin terveydenhoitaja voi pätevöityä esim. työterveyshoitajaksi (15 op) tai opiskella audionomiksi (60 op) tai hakeutua muihin hoitoalan korkeakoulututkinnon suorittaneille suunnattuihin erikoistumisopintoihin. Audionomin erikoistumisopinnot voi suorittaa tällä hetkellä vain Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Työterveyshoitajan opinnot voi suorittaa Työterveyslaitoksella tai useassa eri ammattikorkeakoulussa.