Lapset ja nuoret tarvitsevat koulumaailmaan koulun arjessa toimivia, tuttuja ja välittäviä aikuisia ja yksi sellainen aikuinen on kouluterveydenhoitaja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koulu- ja opiskeluverkoston tapaamisessa 14.12.2022 nousi taas hyvin konkreettisesti esille lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen sekä tarve neuropsykiatristen ongelmien entistä varhaisemmasta diagnosoinnista ja hoidosta.
Viime päivinä mediassa on noussut esiin myös nuorten lisääntyneet huumekuolemat, joiden taustalla on usein entistä varhaisemmin alkaneet päihdekokeilut. On täysin selvää, että edellä mainitut ongelmat eivät tule poistumaan, ellei tilanteeseen johtaviin tekijöihin konkreettisesti puututa.
Lapset ja nuoret tarvitsevat koulumaailmaan koulun arjessa toimivia, tuttuja ja välittäviä aikuisia ja yksi sellainen aikuinen on kouluterveydenhoitaja. Terveydenhoitaja, joka ei vaihdu vuosittain, joka oppii tuntemaan niin lapset kuin heidän perheensäkin ja jolla on aikaa tehdä moniammatillista yhteistyötä muiden koulussa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Terveydenhoitaja, joka osallistuu aidosti koulun arkeen (vanhempainillat, teemapäivät jne.) ja jonka luo on helppo mennä.
Ongelmiin on pystyttävä puuttumaan silloin, kun ne eivät vielä ole ongelmia ja siksi esim. lakisääteiset ja vuosittain tehtävät terveystarkastukset ovat niin tärkeitä. Jokainen lapsi ja perhe tarvitsee joskus tukea tai ainakin tiedon siitä, että tietyt haasteet kuuluvat normaaliin elämään ja kaikki on kuitenkin ihan hyvin.
Lapsiasianvaltuutetun toimisto julkaisi joulukuussa lapsibarometrin, jonka teemana on turvallisuus. Lasten näkemys oli, että juuri turvalliset aikuiset luovat turvallisuuden tunteen. Tämä kaikki edellyttää jatkuvaa ja luottamuksellista vuorovaikutusta niin lasten kuin heidän perheidensäkin kanssa eli yksinkertaisesti resursseja, aikaa kohdata ja kuunnella.
Jatkuvuus on turvattava myös kodin ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon välisessä yhteistyössä. Tässä yhtenä tärkeänä asiana on sujuvan tiedonkulun varmistaminen esimerkiksi käytettyjen tietojärjestelemien, kuten Wilman, avulla. Opetushallituksen joulukuussa 2022 antaman lausunnon mukaan hyvinvointialueille siirtyvien terveydenhoitajien oikeudet opiskelijoiden tietojen käsittelyyn lakisääteisen yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi säilyy ennallaan, eikä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muuta asiaa. Terveydenhoitajilla voi edelleen säilyä tunnukset sähköisiin järjestelmiin, kuten Wilmaan, jos terveydenhoitajan tehtäviin kuuluu oikeus käsitellä tietoja ja jos järjestelmään toteutettu katseluyhteys on lainmukainen.
Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan parhaillaan uusia henkilöstömitoituksia sekä neuvolatyöhön että kouluterveydenhuoltoon. Nyt on ns.” tuhannen taalan paikka” laatia suositukset niin, että tilanne ennaltaehkäisevän terveydenhuollon resurssien osalta saataisiin aidosti korjattua. Muussa tapauksessa resurssit kuluvat jatkossakin korjaavaan työhön ja mikä huolestuttavinta – entistä suurempi joukko lapsia ja nuoria on vaarassa jäädä ilman tukea ja jopa syrjäytyä.
Linkit:
Opetushallituksen lausunto
Lapsibarometri 2022