Kesä on alkanut, ja vastavalmistuneet kollegamme ja kesäsijaisuuksia tekevät opiskelijat ovat aloittaneet työnsä

Miten hienoa onkaan saada toivottaa tervetulleeksi työpaikalle uusi työkaveri. Muistatko vielä itse sen hetken, kun astuit juuri valmistuneena ensimmäistä kertaa uuden työpaikan ovesta sisään? Ja muistatko, miltä tuntui kirjoittaa nimesi ensimmäiseen työsopimukseen?

Ensimmäiset kokemukset uudessa työpaikassa, ja erityisesti uudessa ammatissa, ovat ikimuistoisia ja merkittäviä. Omissa muistoissani on vieläkin kirkkaana hetki, jolloin ensimmäistä kertaa allekirjoitin sairauslomatodistuksen asiakkaalle, ja paperilla oman nimeni alla komeili sana terveydenhoitaja. Se oli virallista – minä olin valmistunut. Ja siinä minä istuin terveysasemalla työhuoneessani – terveydenhoitajana – ja allekirjoitin todistuksia. Voi, miten hienolta se tuntui!

Pienin askelin kiinnityin ammattikuntaani ja työhöni. Suuren harppauksen professioni ytimeen otin kuitenkin vasta seuraavassa työpaikassani, jossa minut otettiin avosylin vastaan tasavertaisena kollegana ja perehdytykseeni panostettiin. Suunnitelmallisella perehdytyksellä pääsin hyvin sisään uusiin työtehtäviini ja kiinnityin myös työyhteisöön. Hyvällä perehdytyksellä minut todella toivotettiin tervetulleeksi kyseisen työnantajan palvelukseen, ei vain uutena työntekijänä, vaan arvostettuna ja haluttuna ammattilaisena.

Perehdytys ja sen merkitys korostuvatkin nimenomaan nuorilla, työuransa alussa olevilla työntekijöillä.

Kunnollinen ja suunnitelmallinen perehdytys tukee paitsi uusien työntekijöiden kiinnittymistä työyhteisöön, erityisesti nuorten työntekijöiden kiinnittymistä työelämään.

Perehdytystä ei tulisikaan siis nähdä vain ohjauksena uuteen työtehtävään, vaan jatkuvana prosessina ja koko työyhteisön yhteisenä asiana. Laadukkaan perehdytyksen merkitys korostuu etenkin nyt, niukkojen työntekijäresurssien aikana, jolloin hyvä perehdytysohjelma toimii myös rekrytointivalttina.

Toivotetaan siis yhdessä avosylin uudet ja tulevat kollegamme tervetulleiksi työpaikoillemme ja yhteisöömme. Turvataan heille hyvä perehdytys varmistaen, että myös työsuhdeasiat ja työhyvinvoinnin edistäminen ovat osa suunnitelmallista perehdytystä. Ja ennen kaikkea – kutsutaan heidät mukaan omiemme joukkoon Terveydenhoitajaliittoon!

Antoisia työpäiviä jokaiselle teille tärkeässä työssänne ja nautinnollisia, auringon ja ilon täyttämiä kesäpäiviä jokaiselle Terveydenhoitaja-lehden lukijalle!

Kirjoitus on julkaistu myös Terveydenhoitaja-lehden 3/2024 Puheenjohtajalta-palstalla.

Kirjoittaja

Kirsi Grym Puheenjohtaja, Terveydenhoitaja-lehden päätoimittaja kirsi.grym@terveydenhoitajaliitto.fi 050 564 7300