Aborttiin liittyvät käytännöt muuttuivat, kun lakiin raskauden keskeyttämisestä tehdyt muutokset tulivat voimaan 1. syyskuuta. 

Jatkossa yhden lääkärin tapaaminen riittää raskausviikolle 12+0 asti ja lääkkeellinen raskaudenkeskeytys voidaan hoitaa jopa perusterveydenhuollossa. Toimintatavat kuitenkin vaihtelevat paikkakunnittain.

Laki raskauden keskeyttämisestä koskee myös yksityistä terveydenhuoltoa. Uuden lain mukaan raskaana olevalla on oikeus aborttiin omaan pyyntöön perustuen 12. raskausviikon loppuun asti. Pääasia on potilaan päätös. Raskaudenkeskeytys tulee toteuttaa potilaan pyynnöstä, kun raskautta on kestänyt alle 12 viikkoa. Enää ei tarvita kahden lääkärin lausuntoa, eikä raskaana olevan henkilön tarvitse erityisesti perustella raskaudenkeskeytystä.

Eri hyvinvointialueilla on rakennettu omia käytäntöjä raskaudenkeskeytykseen liittyvien toimintatapojen suhteen. Joillain paikkakunnilla asiakas voi ottaa suoraan yhteyttä erikoissairaanhoitoon, mutta toisilla paikkakunnilla yhteyttä otetaan neuvolaan ja raskaudenkeskeytys hoidetaan perusterveydenhuollossa. Erilaisia toimintatapoja voi olla paikkakunnan mukaan myös saman hyvinvointialueen sisällä.

Terveydenhoitajat toteuttavat työssään kokonaisvaltaista terveyden edistämistä ja hoitavat asiakasta asiakaslähtöisesti. Hyvää on, että nyt voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa aiempaa paremmin juuri tätä asiakaslähtöistä asiakkaan auttamista. Hankalassa elämäntilanteessa olevat asiakkaat saavat nyt palvelun yhdestä paikasta, eikä heidän tarvitse asioida sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.

Raskauden keskeyttämisestä annetun lain mukaan, ennen kuin raskaus keskeytetään, on keskeyttämistä pyytävälle annettava selvitys raskauden keskeyttämisen merkityksestä ja vaikutuksista. Henkilölle, jolle on suoritettu raskauden keskeyttäminen, on annettava myös ehkäisyneuvontaa. Osana lakiuudistusta muutettiin myös sääntelyä siitä, kuka voi antaa selvityksen ja ehkäisyneuvonnan. Aiemmin selvityksen ja ehkäisyneuvonnan saattoi antaa vain lääkäri. Säädösmuutosten myötä selvityksen ja ehkäisyneuvonnan keskeyttämistä pyytävälle saa antaa lääkärin lisäksi myös muu laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on tehtävään riittävä osaaminen. Tällainen ammattihenkilö on esimerkiksi terveydenhoitaja. Terveydenhoitajat toimivat seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäjinä ja saavat jo tutkintokoulutuksessaan osaamisen ehkäisyneuvonnan toteuttamiseen. Lääkäri kuitenkin viime kädessä vastaa, että potilaan hoidon osana hänelle on annettu lääketieteellisen hoidon kannalta olennainen ohjaus.

Lakiuudistuksen tuomien muutosten myötä on tärkeää huomioida potilasturvallisuus ja vastuukysymykset. Raskauden keskeytyksiä hoitavilla tahoilla tulee olla osaamista ja kiinnostusta keskeytyspotilaiden hoitoon. On osattava vastata asiakkaiden joskus hyvin vaikeisiinkin kysymyksiin, ymmärrettävä vastuu, huomioitava keskeytykseen liittyvän psyykkisen kuormituksen tuomat haasteet ja tiedostettava keskeytykseen liittyvät fyysisen voinnin riskit. Asiakkailla on oikeus saada turvallista ja laadukasta hoitoa, jonka lähtökohtana on oikea-aikainen asiantuntija-apu ja näyttöön perustuva tieto.

Uusien tehtävien ja lisääntyneen vastuun tulee näkyä palkassa ja resursseissa

Vuonna 2022 tehtiin n. 7900 raskauden keskeytystä, joista 91,4 prosenttia tehtiin ennen 12. raskausviikkoa. Uusi toimintamalli tuo siis osalle terveydenhoitajista lisää työtä, kun arviolta jopa 7000 raskaudenkeskeytykseen liittyvää käyntiä vuodessa voi siirtyä terveyskeskuslääkäreiltä terveydenhoitajille. Kyseessä on selkeästi tehtäväsiirto toiselta terveydenhuollon ammattiryhmältä toiselle eli lääkäreiltä terveydenhoitajille. Siirtynyt tehtävä edellyttää myös tehtäväsiirron mukaista työnkuvan tarkastelua ja palkkaukseen liittyviä toimenpiteitä, myös työkuormitus ja resurssikysymykset tulee huomioida.

Uusia tehtäviä ei voida ottaa vastaan ennen kuin palkkauksen lisäksi on sovittu mm. vastuista sekä varmistettu uusien tehtävien vaatima osaaminen ja tarvittava lisäkoulutus. Tehtäväsiirroissa työntekijän on itse koettava saaneensa riittävä koulutus sekä tehtävän edellyttämät ajalliset resurssit ja asianmukainen korvaus. Korvaussumma tulee määritellä paikallisen arviointijärjestelmän perusteella työ- ja virkaehtosopimuksen palkkausjärjestelmän mukaisesti.

Jos työnantaja ehdottaa tehtäväsiirtoa, ole välittömästi yhteydessä omaan luottamusmieheen, jonka avulla neuvottelut edellä mainituista asioista työnantajan kanssa käynnistyvät. Terveydenhoitajaliiton kanta on, että lisääntyneen vastuun ja uusien tehtävien on näyttävä myös palkassa.

Kirjoittaja

Annaleena Hakala Järjestöpäällikkö annaleena.hakala@terveydenhoitajaliitto.fi 050 411 7432