Vuoden Audionomiksi 2025 valitulla Sanna Kotimäellä on intohimo audionomin monipuoliseen työhön. Kotimäelle audiologisessa hoitotyössä on tärkeää luotettavuus, tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Erityisen tärkeitä ovat asiakkaat, jotka ovat aina työn keskiössä. Kotimäen mukaan onnistunut kuulonkuntoutus on myös kustannustehokasta ja sillä on selkeästi osoitettu terveyshyöty.

– Audiologisessa hoitotyössä palkitsevinta on nähdä, kuinka kuulo-ongelmien kanssa sinnitellyt asiakas saa apua kommunikointiin. Kuulemisen tarpeet ja kommunikoinnin haasteet vaikuttavat itsenäiseen pärjäämiseen. Olen nähnyt, miten audiologinen hoitotyö vaikuttaa merkittävästi elämän laatuun. Onnistunut kuulonkuntoutus tukee toimintakykyä ja vahvistaa osallisuutta. Kuulokojetekniikan kehittyminen on parantanut kuulokojeiden äänenlaatua ja käyttömukavuutta, vaikka edelleenkään täysin huoltovapaata kuulokojetta ei ole olemassa, Sanna Kotimäki toteaa.

– Työelämän muutokset vaikuttavat myös kuulonkuntoutustarpeeseen. Audionomin on tärkeää ymmärtää kuulonsuojauksen ja kuulonkuntoutustarpeen esiintyvyyttä. Lieväkin kuulonalenema voi vaikuttaa merkittävällä tavalla työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.

Aikaisemmin sairaanhoitajana ja terveydenhoitajana työskennellyt Sanna Kotimäki valmistui audionomiksi vuonna 2005. Nykyään hän työskentelee audionomina Toivon Kuulo Oy:ssä.
– Työskentelen yrityksen eri toimipisteissä ja nautin työstäni niin Oulussa, Kemissä kuin Rovaniemellä.

Sanna Kotimäki haluaa nostaa esille myös audionomien työssä jaksamista.
– Jaksamista tukee oman osaamisen vahvistaminen, sillä kuulokojetekniikka kehittyy huimaa vauhtia. Ikääntyvien määrän lisääntyessä kuulonkuntoutuksen tarve kasvaa. Kuulonkuntoutuksen kentässä tapahtuneiden muutosten seuraaminen on välttämätöntä, jotta voidaan kohdentaa palvelut oikein ja turvata koulutetun työvoiman riittävyys.

– Entistä suurempi merkitys niukkojen resurssien ja säästöpaineiden keskellä olisi selkeyttää ammattiroolien keskinäistä työnjakoa, poistaa päällekkäistä työtä ja varmistaa oikea-aikainen hoitoon pääsy.

Sanna Kotimäen mielestä tarvitaan myös lisää tieteellistä tutkimusta ja työmenetelmien kehittämistä, jotta kuulokojeiden käyttöön oppiminen ja tottuminen helpottuisi.

Suomessa audionomikoulutus on järjestetty satunnaisena täydennyskoulutuksena ja audionomin ammattinimikettä ei ole suojattu. Koulutuksen vakinaistaminen ja ammattinimikkeen suojaaminen onkin ollut Terveydenhoitajaliiton valtakunnallisen Audionomiyhdistyksen tavoitteissa sen koko historian ajan. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten myötä nimikesuojaamisen ja koulutuksen vakinaistamisen tarve ei ole hävinnyt mihinkään, joten työtä näiden asioiden eteen tarvitsee tehdä edelleen.

Valinnan Vuoden Audionomista tekee Terveydenhoitajaliiton valtakunnallinen Audionomiyhdistys. Valinta julkistettiin tänään 13.2.2025.

Kuva: Aino Kopperoinen