Tehokkuuteen ja suoritusperusteisuuteen tähtäävässä terveydenhuollon johtamisessa tehoja otetaan irti kaikesta, myös ennaltaehkäisevästä työstä ja sitä tekevistä työntekijöistä.
Tämä on johtanut vastaanottoaikojen supistamiseen ja suoritteesta toiseen siirtymiseen, organisaatioiden tähdätessä mahdollisimman nopeasti hoitamaan pois alta lakisääteiset toiminnot, niiden vaikuttavuudesta välittämättä. Samalla kaikkein tärkein – asiakas – on jäänyt tehokkuuden jyrän ja suoritteita suorittavan suorittajaorganisaation jalkoihin.
Niukkojen resurssien aikana tulee kiinnittää huomiota tehdyn työn vaikuttavuuteen, ei ainoastaan kirjattujen suoritteiden määrään. Vain vaikuttavasti tehdyllä työllä voimme saavuttaa ennaltaehkäisevälle työlle asetetut tavoitteet: sairauksien ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen. Tämä edellyttää niin päättäjien kuin terveyspalveluorganisaatioiden johdon taholta asiakkaan asemoimista aidosti ennaltaehkäisevän työn keskiöön.
Kaikki alkaa asiakkaan kohtaamisen ja hänen yksilöllisten tarpeidensa tunnistamisesta. Miten tähän päästään? Turvataan riittävät vastaanottoajat ja pysyvä hoitosuhde samaan terveydenhoitajaan. Samoilla keinoilla voidaan vaikuttaa myös terveydenhoitajien työtyytyväisyyteen. Lisäksi on turvattava henkilökunnan täydennyskoulutukseen pääsy ja vaikuttavien työmenetelmien käyttö. Sen jälkeen voimme alkaa keskustella sekä työn vaikuttavuudesta että henkilöstön pitovoimasta samassa lauseessa.
Terveydenhuollossa hyvinvoiva henkilöstö tulee nähdä sekä työn vaikuttavuuden edistäjänä että organisaatioiden vetovoimatekijänä. Mielikuvat työstä vaikuttavat myös alan koulutukseen hakeutumiseen. Ilokseni voin todeta, että raskaista pandemiavuosista huolimatta terveydenhoitajakoulutus on säilyttänyt vetovoimaansa esimerkiksi sairaanhoitajakoulutukseen verrattuna. Myös Valviran tilastoissa terveydenhoitajat muodostavat positiivisen poikkeuksen. Kun yleisesti viime vuosien aikana hoitoalan uusia ammattioikeuksia on haettu aikaisempaa vähemmän, niin juuri terveydenhoitajia laillistettiin viime vuonna yli 70 edellisvuotta enemmän.
Terveydenhoitajatyössä on vetovoimaa! Näin osoittavat myös opiskelijakyselymme tulokset. Nyt tulee turvata terveydenhoitajatyön pitovoima, jotta työuraansa aloittelevat ja työtä jo pidempään tehneet voivat tulevaisuudessakin tehdä vaikuttavaa ennaltaehkäisevää työtä väestön parhaaksi.
Kirjoitus on julkaistu Terveydenhoitaja-lehden 2/2023 Puheenjohtajalta-palstalla