Julkaisemme Terveydenhoitajaliiton blogissa juttusarjan, jossa nostamme esiin terveydenhoitajan asiantuntijuutta eri työsektoreilla.
Terveydenhoitajat työskentelevät kansanterveyden edistämiseksi mm. neuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, perhesuunnitteluneuvolassa, työterveyshuollossa, perusterveydenhuollossa ja ikäihmisten parissa tehtävässä työssä. Terveydenhoitajatyö perustuu tutkittuun tietoon, uusimman tiedon hyödyntämiseen sekä vahvaan käytännön hoitotyön osaamiseen. Terveydenhoitajan toimintaa ohjaavat terveydenhoitajatyön arvot ja eettiset suositukset, voimassa oleva sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö sekä Suomen terveyspoliittiset linjaukset. Tärkeää työssä on terveyden tasa-arvon lisääminen ja eriarvoisuuden vähentäminen. Terveydenhoitaja on hoitotyön ja erityisesti kansanterveystyön sekä perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisevän työn asiantuntija.
Terveydenhoitaja – neuvolatyön asiantuntija
Neuvolatyön keskiössä on raskaana olevan ja sikiön terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen, lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen, perheiden yksilöllinen kohtaaminen ja koko perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Terveydenhoitajat neuvoloissa toteuttavat suunnitelmallista ja kansanterveydellisesti merkittävää työtä, jossa vanhemmaksi kasvun tukeminen, lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen ja vanhempien jaksamisen tukeminen luovat perustan koko perheen hyvinvoinnille. Raskaana olevien naisten korkea ikä ja ylipainon lisääntyminen, myös lapsilla, vaativat neuvolan henkilöstöltä erityistä osaamista mm. riskien varhaisessa tunnistamisessa, elintapaohjauksessa ja vanhempien voimavarojen tukemisessa. Terveyden edistämisen asiantuntijoina terveydenhoitajat huomioivat työssään perheiden yksilölliset tilanteet ja tarpeet myös varhaisravitsemukseen liittyen. Rokottamisen asiantuntijoina kansallisen rokotusohjelman toteuttaminen ja rokotuskattavuuden edistäminen kuuluvat terveydenhoitajatyön ydinosaamiseen. Yhteiskunnan muuttuessa ja perheiden monimuotoisuuden lisääntyessä on entistäkin tärkeämpää myös vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen sekä vanhempien pystyvyyden vahvistaminen.
Suomessa neuvolapalvelut toteutuvat tänä päivänä lähes poikkeuksetta äitiys- ja lastenneuvolapalvelut yhdistävänä yhdistettynä neuvolatyönä, jossa sama terveydenhoitaja vastaa perheen hoidosta raskauden alusta aina lapsen kouluikään saakka. Yhdistelmäneuvolatyöhön on siirrytty tutkimusnäytön ja asiakasperheiden palautteen mukaisesti, sillä hoidon jatkuvuuden on todettu lisäävän asiakassuhteiden luottamuksellisuutta ja yksilöllisyyttä, ongelmien varhaista tunnistamista ja oikea-aikaista tuen tarjoamista. Oikea-aikaiset neuvolakäynnit ja riittävän pitkät vastaanottoajat osaltaan mahdollistavat vaikuttavan terveydenhoitotyön.
Monialainen ja moniammatillinen yhteistyö sekä toimivat hoito- ja palveluketjut luovat pohjan toimivalle ja asiakaslähtöiselle yhteistyölle. Näitä tulisi tulevaisuudessakin kehittää. Neuvolatyön kohdalla tällaisia hyviä kehittämiskohteita olisivat mm. perhevalmennukseen kuuluva synnytysvalmennus yhdessä synnytyssairaaloissa työskentelevien kätilöiden kanssa ja erikoissairaanhoidon (ml. obstetriikka ja pediatria) mahdollinen jalkauttaminen perusterveydenhuoltoon, lähemmäs asiakkaita.
Terveydenhoitajia tarvitaan – jokaisen terveydenhoitajan tekemä työ on kansanterveydellisesti merkittävää ja yhteiskunnallisesti arvokasta.