Perhevalmennuksesta saatava vertaistuki on ensiarvoisen tärkeää ensimmäistä lasta odottaville perheille. Perhevalmennuksen järjestäminen vanhempainryhmätapaamisena mahdollistaa tuleville vanhemmille vertaistuen saamisen uuden elämäntilanteen myötä.

Tällä hetkellä monella hyvinvointialueella perhevalmennukset järjestetään etäyhteydellä. Etäyhteydellä järjestetyssä perhevalmennuksessa voi olla haastavaa luoda luonnollista kohtaamista ja keskustelua, mikä voi vähentää vertaistuen saamista. Terveydenhuollon rajallisten resurssien vuoksi perhevalmennusten toteuttaminen lähitapaamisina ei välttämättä ole mahdollista. Perhevalmennus ei kuitenkaan ole ainoa verkostoitumisen paikka, joten perheitä on tärkeää ohjata vertaistuen pariin monia eri väyliä pitkin.

Kiinnostuimme perhevalmennuksesta tulevan ammattimme sekä neuvolatyön ajankohtaisuuden vuoksi. Opinnäytetyön aiheen valintaan vaikutti myös Kymenlaakson hyvinvointialueen tarve kirjalliseen kuvaukseen perhevalmennuksen toiminnasta. Opinnäytetyössä tärkeiksi teemoiksi nousivat osallistava ja toiminnallinen toteutustapa sekä ilmapiirin ja vertaistuen merkitys. Opinnäytetyötä tehdessämme huomasimmekin, kuinka tärkeää vertaistuki on samassa elämäntilanteessa oleville. Tulevaisuudessa perhevalmennuksia vetäessämme haluamme kiinnittää huomiota avoimeen ja turvalliseen ilmapiiriin sekä hyödyntää erilaisia toimintatapoja.

Perhevalmennus on lakisääteistä toimintaa

Suomessa monitoimijaista perhevalmennusta ohjaa laki. Valtioneuvoston asetuksen neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta (338/2011) 15§:n mukaan “ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle on järjestettävä moniammatillisesti toteutettua perhevalmennusta, johon sisältyy vanhempainryhmätoimintaa”.

Perhevalmennus koostuu useiden eri ammattiryhmien yhteistyöstä perheiden kanssa, kuten neuvolan terveydenhoitajien, hammashuollon ja varhaiskasvatuksen sekä kätilöiden yhteistyöstä. Perhevalmennusta tarjotaan jokaiselle ensisynnyttäjälle sekä heidän puolisoilleen. Perhevalmennusta voi saada myös toisen lapsen kohdalla, jos lapsi on toiselle puolisolle ensimmäinen lapsi. Perhevalmennus sisältää vanhempainryhmätoimintaa ja synnytysvalmennusta.

Perhevalmennuksella pyritään edistämään hyvinvointia sekä ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä perheissä. Tavoitteena on lisätä vanhempien tietoja ja taitoja lapsen hoitoon, vanhemmuuteen, terveyteen ja terveystottumuksiin liittyen. Perhevalmennuksessa keskitytään vanhempien kokemien tunteiden ja ajatuksien käsittelemiseen. Valmennuksessa annetaan tietoa vanhemmuuteen, vauvan hoitoon, imetykseen ja parisuhteeseen liittyvissä asioissa. Perhevalmennuksella voidaan tukea tasa-arvoista vanhemmuutta, vähentää vanhempien kokemaa stressiä ja lisätä pystyvyyden tunnetta.

Katsaus perhevalmennukseen hyvinvointialueella

Kymenlaakson hyvinvointialueella perhevalmennus toteutuu vanhempainryhmätapaamisina yhteensä viisi kertaa, joista viimeinen toteutuu synnytyksen jälkeen. Kertojen aiheina ovat muuttuva elämäntilanne, vauvamyönteisyys, vauvan hoito ja imetys, arjen voimavarat, synnytysvalmennus ja elämää vauvaperheenä. Perhevalmennus on moniammatillista ja siinä hyödynnetään osallistavia, keskustelua herättäviä ja rikastuttavia sekä ratkaisuja etsiviä menetelmiä, kuten videoita, pelejä ja oppimiskahvilaa (learning cafe). Learning cafe -menetelmässä tarkoituksena on luoda keskustelua ja löytää yhteisiä ratkaisuja erilaisiin aiheisiin.

Kymenlaakson hyvinvointialueella toiminnallinen, eli tulevia vanhempia osallistava toteutustapa, koettiin hyväksi. Perhevalmennuksen toiminnallisuus kannustaa tutustumaan toisiin vanhempiin, ja samassa elämäntilanteessa olevilta on mahdollisuus saada vertaistukea uusien asioiden edessä. Luentomaisessa valmennuksessa vanhempien voi olla vaikea kysyä tai kommentoida käsiteltäviä aiheita. Toiminnallisessa valmennuksessa keskustelua syntyy automaattisesti enemmän, jolloin vanhempien on helpompi tuoda avoimesti omia ajatuksiaan esille.

Ilmapiirillä on merkittävä vaikutus osallistujien kokemukseen. Ilmapiiriä kuvaavissa vastauksissa korostui turvallisuus, kannustus ja avoimuus. Perhevalmennuksen ilmapiiri vaikuttaa myös vanhempien vertaistuen kokemiseen. Luonnollisestikin ilmapiiri on rennompi ja mukavampi, kun keskustelu on vapaata ja kaikki osallistuvat siihen. Perhevalmennukset antavat perheille enemmän lähitapaamisten muodossa, koska ne lisäävät vertaistuen kokemista.

Tämä blogikirjoitus pohjautuu kirjoittajien opinnäytetyöhön, jonka aiheena oli monitoimijaisen perhevalmennuksen kehittäminen Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Kirjoittajat

Veera Kuokkanen Terveydenhoitajaopiskelija
Jonna Neste Terveydenhoitajaopiskelija